- Otrzymane podziękowania: 0
Podwójne Lekcje i planer/kalendarz
- ArtyAimee
- Autor
- Niekatywne
Mniej
Więcej
Rok 10 6 miesięcy temu #4643
by ArtyAimee
Podwójne Lekcje i planer/kalendarz został stworzony przez ArtyAimee
Korzystam z iDoceo od roku i tak bardzo mi się spodobało, że udało mi się przekonać kilku innych nauczycieli w mojej szkole do korzystania z niego.
Jedyny problem, jaki mam z aplikacją, to fakt, że mam sporo podwójnych lekcji, co wpływa na strukturę mojego planera... Np. moje zajęcia plastyczne będą widoczne w okresie 1 i okresie 2, a moje zajęcia z tekstyliów będą widoczne w okresie 3 i okres 4.
Rozumiem, że mogę skonfigurować godziny zajęć w kalendarzu tak, aby były unikalne dla każdej klasy – ale oznacza to, że mój terminarz nie jest zsynchronizowany z porami dnia. Np. Moje zajęcia plastyczne będą w okresie pierwszym, a moje zajęcia z tekstyliów będą w okresie 2!
Jedynym sposobem na obejście tego jest trzymanie się pór dnia, wchodząc dwa razy na te same zajęcia (jedna bezpośrednio po drugiej) - ale ma to konsekwencje dla mojego planowania, ponieważ nie chcę powtarzać planów lekcji, a teraz, gdy nowa funkcja „bump” jest tutaj (geniusz), to również będzie problem.
Czy da się tak skonfigurować kalendarz, aby podwójna lekcja pojawiała się w dwóch klasach bez konieczności wchodzenia dwa razy na te same zajęcia i żeby planer faktycznie wyglądał jak mój plan? Aby to skomplikować, prowadzę również pojedyncze lekcje, więc chciałbym móc przełączać się między dwoma różnymi formatami.
Z góry dziękuję
Jedyny problem, jaki mam z aplikacją, to fakt, że mam sporo podwójnych lekcji, co wpływa na strukturę mojego planera... Np. moje zajęcia plastyczne będą widoczne w okresie 1 i okresie 2, a moje zajęcia z tekstyliów będą widoczne w okresie 3 i okres 4.
Rozumiem, że mogę skonfigurować godziny zajęć w kalendarzu tak, aby były unikalne dla każdej klasy – ale oznacza to, że mój terminarz nie jest zsynchronizowany z porami dnia. Np. Moje zajęcia plastyczne będą w okresie pierwszym, a moje zajęcia z tekstyliów będą w okresie 2!
Jedynym sposobem na obejście tego jest trzymanie się pór dnia, wchodząc dwa razy na te same zajęcia (jedna bezpośrednio po drugiej) - ale ma to konsekwencje dla mojego planowania, ponieważ nie chcę powtarzać planów lekcji, a teraz, gdy nowa funkcja „bump” jest tutaj (geniusz), to również będzie problem.
Czy da się tak skonfigurować kalendarz, aby podwójna lekcja pojawiała się w dwóch klasach bez konieczności wchodzenia dwa razy na te same zajęcia i żeby planer faktycznie wyglądał jak mój plan? Aby to skomplikować, prowadzę również pojedyncze lekcje, więc chciałbym móc przełączać się między dwoma różnymi formatami.
Z góry dziękuję
- Emilie
- Niekatywne
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
Rok 10 6 miesięcy temu #4659
by Emilie
Odpowiedzi udzielił Emilie na temat Podwójne Lekcje i planer/kalendarz
Jestem na tej samej łodzi i nie znalazłem sprytnego rozwiązania tego problemu. Tak więc ustawiłem maksymalną liczbę lekcji jako maksymalną liczbę lekcji, których uczę w mój najcięższy dzień, czyli 5 (ale tak naprawdę jest to 9 lekcji), a następnie dostosowuję czas zgodnie z moją lekcją.
Oznacza to, że P1 i 2 są moją pierwszą lekcją, P1 i 3 moją drugą lekcją i tak dalej. Jeśli mam singiel, liczę go również jako jeden i to samo dotyczy potrójnego…
Byłbym szczęśliwy z lepszego rozwiązania, ale w międzyczasie tak to robię.
Oznacza to, że P1 i 2 są moją pierwszą lekcją, P1 i 3 moją drugą lekcją i tak dalej. Jeśli mam singiel, liczę go również jako jeden i to samo dotyczy potrójnego…
Byłbym szczęśliwy z lepszego rozwiązania, ale w międzyczasie tak to robię.
- doktorLaskew
- Niekatywne
Mniej
Więcej
Rok 10 3 miesięcy temu #5112
by doktorLaskew
Odpowiedzi udzielił doktorLaskew na temat Podwójne Lekcje i planer/kalendarz
tak, tutaj to samo
funkcjonalność dla podwójnych lekcji z wdzięcznością doceniona
funkcjonalność dla podwójnych lekcji z wdzięcznością doceniona
- doktorLaskew
- Niekatywne
Mniej
Więcej
Rok 10 2 miesięcy temu #5159
by doktorLaskew
Jakieś postępy w tej sprawie??
Dziękuję Ci
Dziękuję Ci
- bert
- Niekatywne
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 749
Rok 10 2 miesięcy temu #5160
by bert
Odpowiedzi udzielił bert na temat Podwójne Lekcje i planer/kalendarz
Witaj doktorzeLaskew,
Podwójne lekcje są możliwe w iDoceo, ale każda lekcja zajmie kropkę, jak wyjaśnia ArtyAimee w swoim oryginalnym poście. Nie jestem pewien, czy uda nam się to poprawić w najbliższej przyszłości.
Obejście, które Emilie proponuje w swoim poście, jest najlepszym podejściem. Dodatkowo w aktualnej wersji nazwy okresów można edytować (z opcji Ustawienia > Planer), aby nazwy okresów odpowiadały twoim rzeczywistym okresom, możesz na przykład napisać coś w postaci okresu 1a lub okresu 1b dla podwójnych okresów.
Podwójne lekcje są możliwe w iDoceo, ale każda lekcja zajmie kropkę, jak wyjaśnia ArtyAimee w swoim oryginalnym poście. Nie jestem pewien, czy uda nam się to poprawić w najbliższej przyszłości.
Obejście, które Emilie proponuje w swoim poście, jest najlepszym podejściem. Dodatkowo w aktualnej wersji nazwy okresów można edytować (z opcji Ustawienia > Planer), aby nazwy okresów odpowiadały twoim rzeczywistym okresom, możesz na przykład napisać coś w postaci okresu 1a lub okresu 1b dla podwójnych okresów.
Następujący użytkownicy podziękowali: doktorLaskew
- doktorLaskew
- Niekatywne
Mniej
Więcej
Rok 10 2 miesięcy temu #5161
by doktorLaskew
Drogi Bercie,
Dzięki za szybką odpowiedź. Duża aktywność na tym forum jest jednym z powodów, dla których warto przejść na tę aplikację — jest dobrze obsługiwana.
Pracowałem zgodnie z sugestiami powyższych członków.
Wspaniale będzie mieć tę funkcjonalność w przyszłości, więc ta część nadąża za pozostałymi wysokimi standardami innych części w aplikacji. Zrobiłem krok naprzód, porzuciłem poprzednią księgę ocen i będę korzystał z iDoceo przez resztę roku. Powinno być ciekawie!!
Wszystkiego najlepszego,
Leslie
Dzięki za szybką odpowiedź. Duża aktywność na tym forum jest jednym z powodów, dla których warto przejść na tę aplikację — jest dobrze obsługiwana.
Pracowałem zgodnie z sugestiami powyższych członków.
Wspaniale będzie mieć tę funkcjonalność w przyszłości, więc ta część nadąża za pozostałymi wysokimi standardami innych części w aplikacji. Zrobiłem krok naprzód, porzuciłem poprzednią księgę ocen i będę korzystał z iDoceo przez resztę roku. Powinno być ciekawie!!
Wszystkiego najlepszego,
Leslie
- Pszenica
Rok 10 2 miesięcy temu #5225
by Pszenica
Odpowiedzi udzielił Pszenica na temat Podwójne Lekcje i planer/kalendarz
Zgadzam się, w pełni obsługiwane podwójne okresy byłyby doskonałym dodatkiem. Uczę zarówno gry pojedynczej, jak i podwójnej, a mój terminarz wygląda nieporządnie; obejście po prostu nie usuwa musztardy
Nadal jednak kocham tę aplikację
Nadal jednak kocham tę aplikację
- Wendy
- Niekatywne
Mniej
Więcej
Rok 9 10 miesięcy temu #5421
by Wendy
Odpowiedzi udzielił Wendy na temat Podwójne Lekcje i planer/kalendarz
Artyaimee zainspirowało mnie do korzystania z tego oprogramowania i dlatego mam te same problemy z podwójnymi lekcjami. Założyłem moje lekcje jako pojedyncze, więc podwójne obejmuje dwa okresy. Jednak kiedy przyszedłem wyeksportować je jako pliki PDF za pomocą zakładek na dole, wyeksportowałem tylko pierwszą lekcję w ciągu dnia, a nie obie. Pomoc!
- bert
- Niekatywne
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 749
Rok 9 10 miesięcy temu #5423
by bert
Odpowiedzi udzielił bert na temat Podwójne Lekcje i planer/kalendarz
Witaj Wendy,
Z widoku dziennika (zakładki na dole) > Stuknij ikonę koła zębatego u góry i upewnij się, że stany konfiguracji tygodniowej „Konfiguracja tygodnia zależy od kalendarza”
Z widoku dziennika (zakładki na dole) > Stuknij ikonę koła zębatego u góry i upewnij się, że stany konfiguracji tygodniowej „Konfiguracja tygodnia zależy od kalendarza”
Następujący użytkownicy podziękowali: Wendy