- Otrzymane podziękowania: 0
Średnie obliczenia NIE są poprawne (rozwiązane)
- Micah
-
Autor
- Niekatywne
Mniej
Więcej
Rok 13 4 miesięcy temu - Rok 13 4 miesięcy temu #1258
by Micah
Średnie obliczenia NIE są poprawne (rozwiązane) został stworzony przez Micah
Mam poważny problem z "średnimi". Proszę spojrzeć na ten przykład.
Pierwszy uczeń miał 2/10 za swój pierwszy test. Jego drugi test to 18/20. Razem to 20/30. Średnia powinna wynieść 66,66% czyli 6.6/10. Ale rachunek różniczkowy (średnia) mówi, że to 5.50.
Co poszło nie tak? Jak uzyskać odpowiednią średnią.
Dzięki,
Micah
Pierwszy uczeń miał 2/10 za swój pierwszy test. Jego drugi test to 18/20. Razem to 20/30. Średnia powinna wynieść 66,66% czyli 6.6/10. Ale rachunek różniczkowy (średnia) mówi, że to 5.50.
Co poszło nie tak? Jak uzyskać odpowiednią średnią.
Dzięki,
Micah
Ostatnio zmieniany: 13 lata 4 miesiąc temu przez Micah.
- bert
-
- Niekatywne
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 749
Rok 13 4 miesięcy temu #1259
by bert
Odpowiedzi udzielił bert na temat Re: Średnie obliczenia NIE są poprawne
Witaj Michu,
Z tego, co widzę, wydaje się poprawne, (2/10 + 18/20) /2 = 11/20, czyli 5.50
Myślę, że to, co zrobiłeś źle, to 2/10 +18/20 , co równa się 22/20, a nie 20/30
Jeśli coś nadal nie jest jasne, daj mi znać!
Dziękujemy za skontaktowanie się z nami
Z tego, co widzę, wydaje się poprawne, (2/10 + 18/20) /2 = 11/20, czyli 5.50
Myślę, że to, co zrobiłeś źle, to 2/10 +18/20 , co równa się 22/20, a nie 20/30
Jeśli coś nadal nie jest jasne, daj mi znać!
Dziękujemy za skontaktowanie się z nami
- Micah
-
Autor
- Niekatywne
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
Rok 13 4 miesięcy temu #1273
by Micah
Odpowiedzi udzielił Micah na temat Re: Średnie obliczenia NIE są poprawne
Dziękuję za szybką odpowiedź! Ale to, co napisałem, było tym, co miałem na myśli; 2/10 + 18/20 = 20/30.
Jeden test jest na 10, a drugi na 20. Gdyby to było 4/20 + 18/20, to średnia wyniosłaby 50%. Ale chcę, żeby pierwszy test był na 10, a nie na 20. W tym ostatnim przypadku średnia nie wynosi 50%.
Spójrz na przykład innego ucznia: ten sam problem.
Mam dużo testów, które różnią się „wagą” – więc nie da się ich sprowadzić na ten sam poziom: np. egzamin (100 punktów) to nie to samo, co ćwiczenie z czytania (5 punktów). W rzeczywistym systemie „rachunkowym” iDoceo ćwiczenie z czytania zostałoby zmienione na 100 punktów. Średnia byłaby wówczas oparta na 2 testach na 100 punktów.
Pozostaje więc moje pytanie: jak rozwiązać „przeciętny” problem?
thx
Jeden test jest na 10, a drugi na 20. Gdyby to było 4/20 + 18/20, to średnia wyniosłaby 50%. Ale chcę, żeby pierwszy test był na 10, a nie na 20. W tym ostatnim przypadku średnia nie wynosi 50%.
Spójrz na przykład innego ucznia: ten sam problem.
Mam dużo testów, które różnią się „wagą” – więc nie da się ich sprowadzić na ten sam poziom: np. egzamin (100 punktów) to nie to samo, co ćwiczenie z czytania (5 punktów). W rzeczywistym systemie „rachunkowym” iDoceo ćwiczenie z czytania zostałoby zmienione na 100 punktów. Średnia byłaby wówczas oparta na 2 testach na 100 punktów.
Pozostaje więc moje pytanie: jak rozwiązać „przeciętny” problem?
thx
- bert
-
- Niekatywne
Mniej
Więcej
Rok 13 4 miesięcy temu #1280
by bert
Odpowiedzi udzielił bert na temat Re: Średnie obliczenia NIE są poprawne
Cześć Micha,
Rzeczywisty rachunek różniczkowy za kulisami w iDoceo jest potężniejszy i jest o wiele więcej niż na pierwszy rzut oka, pozwala na wiele kombinacji, a nie tylko proste średnie.
W przypadku każdej operacji następuje konwersja na ocenę abstrakcyjną, która nie jest typem oceny wejściowej ani wyjściowej, dzięki czemu operacje między nimi mogą odbywać się z typami „homogenicznymi”.
Nie ma problemu z mieszaniem egzaminów z podstawą 5 lub 10, lub 100, a nawet tekstami pomiędzy. To jest brane pod uwagę i to działa.
Problem polega na tym, że w twoim rachunku różniczkowym nie robisz średniej, ale dodajesz.
Potrzebujesz więc dwóch kroków, aby osiągnąć to, czego potrzebujesz:
- Najpierw utwórz kolumnę z sumą wszystkich egzaminów bez rodzaju oceny i stuknij przycisk „Dodaj wszystko” (pamiętaj, że w kolumnach nie ma typu oceny)
- Po drugie dodaj kolumnę, która konwertuje twoje dodanie na potrzebną podstawę, w tym przykładzie podstawę 30
- W ten sposób skonfigurowane jest Od 0 do 30, zanotuj wartość Próg
Daj znać, czy w końcu nam się udało!
Namaste
Rzeczywisty rachunek różniczkowy za kulisami w iDoceo jest potężniejszy i jest o wiele więcej niż na pierwszy rzut oka, pozwala na wiele kombinacji, a nie tylko proste średnie.
W przypadku każdej operacji następuje konwersja na ocenę abstrakcyjną, która nie jest typem oceny wejściowej ani wyjściowej, dzięki czemu operacje między nimi mogą odbywać się z typami „homogenicznymi”.
Nie ma problemu z mieszaniem egzaminów z podstawą 5 lub 10, lub 100, a nawet tekstami pomiędzy. To jest brane pod uwagę i to działa.
Problem polega na tym, że w twoim rachunku różniczkowym nie robisz średniej, ale dodajesz.
Potrzebujesz więc dwóch kroków, aby osiągnąć to, czego potrzebujesz:
- Najpierw utwórz kolumnę z sumą wszystkich egzaminów bez rodzaju oceny i stuknij przycisk „Dodaj wszystko” (pamiętaj, że w kolumnach nie ma typu oceny)
- Po drugie dodaj kolumnę, która konwertuje twoje dodanie na potrzebną podstawę, w tym przykładzie podstawę 30
- W ten sposób skonfigurowane jest Od 0 do 30, zanotuj wartość Próg
Daj znać, czy w końcu nam się udało!
Namaste
Następujący użytkownicy podziękowali: Micah
- bert
-
- Niekatywne
Mniej
Więcej
Rok 13 4 miesięcy temu #1281
by bert